lördag 19 oktober 2013

Sömn.

Har och har alltid haft stort sömnbehov. Åtta timmar, minst, vill jag ha. Då är allt perfekt, klar i huvudet och energin får bara saker och ting gjorda. Men i höst har min sömn krånglat. För mycket och stora saker har hänt i livet som gjort att jag har haft svårt att komma till ro och somna och när jag väl gjort det så har jag sovit lätt, lätt så lätt så jag vet inte om jag sovit och drömt eller varit vaken och tänkt..! Så där har det hållit på i veckor och jag har blivit som en skugga av mig själv... Så jag bestämde mig för att göra nåt åt det hela, innan det gått för långt och blivit en inbiten dålig vana, för jag behöver så väl min goda sömn.
Så kom jag på att jag läst en kollegas blogg där hon beskrev hur hon jobbade med att få tillbaka sin sömn och kontaktade henne och fick tipset som har hjälpt mig. Sömnrestriktion, är lösningen!
Det går ut på att man räknar efter och uppskattar hur många timmar man faktiskt sovit de senaste nätterna.  För mig blev det drygt 4 timmar. Så bestämmer man när man ska stiga upp på morgonen. Jag stiger upp kl 6 för min yoga. Det innebar att jag fick gå och lägga mig kl 01.30!!! Man ska alltså sträva efter att bara ligga i sängen dom timmar man faktiskt sover. (Och har man inte somnat inom en halvtimme så ska man stiga upp och göra nåt (tråkigt, helst) alltså inte ligga och snurra timme efter timme.) Så jag satte igång, varnad för att det skulle bli urjobbigt och att jag skulle vara halvdöd några dygn. Och det blev det, det blev jag!!!
Jag satt uppe i halvmörkret, bara en liten läslampa tänd och läste gamla tidningar. Ingen TV eller dator som triggar igång hjärnan är tillåtet. Så höll jag på i fem dygn. Tills jag inte stod ut längre, tills jag var helt slut och grät för allt och inget, tills jag inte visste hur många tjugor det går på hundralapp... Så började jag sakta att förlänga min sängtid, som nu var SOVTID för jag hann inte lägga huvudet på kudden så sov jag :) Först 01.15.. sen 01.00.. så ett par kvällar 00.45.. 00.30.. Drygt två veckor tog det innan jag var framme vid min normala läggtid 22-22.30. Och vad jag sovit! Vad jag sover!! Det har verkligen varit effektivt och brutit vanan jag hade hamnat i. Nu sover jag sköna långa timmar och känner mig som ny när jag vaknar! Underbart!
Och tänk att jag steg upp kl 6 varje morgon!!!! Det är verkligen en bedrift!!!! Jag förstår det knappt själv!! Jag var inte bara halvdöd dom där dygnen, jag var i ett annat medvetande kl 6 när det plingade i mobilen, som låg långt från sängen så jag var tvungen att ta mig upp.. Men med min enorma envishet, som jag har haft sååå mycket nytta av i mitt liv!!!! stod jag kvar på benen, tog mig nerför trappan, baddade ansiktet med iskallt vatten, bytte om och ställde mig på yogamattan som var utrullad och klar... Och jag gjorde min yoga. Blundande genom solhälsningarna, blundande i mina fem andetag i hunden. Vaknade mer och mer, andetag för andetag...
Jag tog kommandot över mina sömnbesvär, det krävdes minsta sagt kraft och tålamod, men det var det värt!! Vill du veta mer om Sömnrestriktion så googla på det så får du träff; En liten handbok för sömnlösa... från Örebro läns landsting.