måndag 30 januari 2012

Bara gnäll

Måste få gnälla lite... Ont lite överallt. I huvudet, nacken, axlarna, ryggen... som om jag skulle ha influensa, fast utan förkylning... Och trött! Tror jag skulle kunna sova i ett dygn!
Plus att min överarm spökar igen. Som dom gör ibland, bägge två. Det är sviter från stenplockningen jag gjorde här hemma på vår tomt för ca tre år sen, för det var efter det som det onda började. När vi skulle anlägga gräsmattan här vid vårt nybyggda hus som är byggt på en åker. Det var massor med stenar att plocka, alla som var större än ägg ungefär skulle bort, och vi snackar om massor nu, det var tusentals!!! på 3000 kvadrat!!! Lastade i skottkärra och så bort på andra sidan vägen med dom... Slet som ett djur i flera dagar. Ja, i veckor. Och jag förtog mig, såklart, som jag så ofta gör, för att saker ska bli klara...
Men vadå, det är futtigt o världsligt och går över, jag vet. Och jag känner av det alltmer sällan... Men jag måste gnälla lite. För nu känns det när jag yogar. Går knappt att göra solhälsningar så nu ska jag vila några dagar från ashtangan. Tar nog sovmorgon imorgon. Så kroppen kanske blir glad igen.

onsdag 25 januari 2012

Jag är en fegis

Idag har vi haft kyrklunch på jobbet då det kommer många gäster. Vi äter god mat och så har vi inbjudit "Dagens gäst" som underhåller, antingen sjunger o spelar eller berättar nåt. Idag var gästerna ett par som berättade och visade bilder om sitt seglaräventyr dom gjorde under 8 år. Tänk att sälja det mesta du har och göra dig helt skuldfri och så segla söderut..! Vilken dröm! Och vilket mod!! Jag beundrar verkligen människor som förverkligar sina livsdrömmar, som törs göra det där som många bara drömmer om. Och tänk sen vilka minnen att leva på!
Själv är jag alldeles för feg, gillar inte "äventyr" och är nog för bekväm också, även för helt ofarliga strapatser som fjällvandringar utmed utstakade vandringsleder. Vill ha min sköna säng, fräsch dusch, ren toa o eltandborsten varje dag. Men jag kan också känna mig avundsjuk på dom som är så där äventyrliga, hurtiga  och frimodiga, önskar att jag vore lite så... Men, det är ju inte för sent att ändra sig...

lördag 21 januari 2012

Egentid.


L är och hälsar på sin son i helgen så jag är ensam hemma. Egentid. Ganska skönt o lite lyxigt, i lagom dos. Inte för länge men en helg såhär känns skönt. Och jag har det alldeles tyst runtomkring mig, ingen musik som spelar och ingen TV som bara står på och "låter". Vilar mina sinnen helt enkelt. Har gått en promenad med hundarna ute i rimfrosten och det var som om det var nåt särskilt med luften idag, för tystnaden var så kompakt, hörde min puls i öronen under mössan. Älskar att bo på landet, här i tystnaden!

Tänk förr, innan vi byggde vårt hus, bodde vi mitt i stan och trivdes så bra med det. Trivdes med att ha nära till allt, bio, teater, pub o krog och det var super att ha nära till tåget när jag pendlade under mina pluggår till Linköping och Uppsala. Men man ändrar sig. Det är kul att ha stan nära, på 10 minuters avstånd, men att bo där vill jag inte!

I morse när jag vaknade hade jag inte planerat någon yoga. Ibland har jag inte det utan det blir liksom det som kroppen vill just då. Ett svettigt ashtangapass eller lugnare kundalini. Senaste tiden har det mest blivit ashtangayoga på mornarna för att jag har haft mer lust till det och för att vi, jag och L, yogat Grundläggande yogaövningar för ryggen på kvällarna, så jag har fått min dos kundalini då.
Men i morse hade jag ingen som helst tanke när jag rullade ut min matta, utan det var som om kroppen bara gjorde och jag följde med... Och jag började med solhälsning A. Och fortsatte så. Och allt blev som en meditation. Solhälsning om igen och om igen, utan en tanke... bara som av sig själv. Lätt, enkelt, utan ansträngning. Starka bandhas, starka armar och ujjayi-andningen som ett mantra. Och när tankarna "vaknade" igen så hade 50 minuter flugit iväg... Det är Egentid, när det är som bäst!

tisdag 17 januari 2012

Var god skölj!


Känner mig sockerförgiftad efter en dag med fika både här o där. Det började på jobbet i morse med tårta för att fira vår nya medarbetare som började hos oss idag. Så himla kul med en ny prästkollega! Och det måste ju firas förstås!
Sen har jag varit på syförening på eftermiddagen och då kan vi tala om gofika. Ljuvliga vaniljbullar, mjuka kakor, småkakor i alla färger o former. Och så tårta på det! Och fast jag inte smakade av alla sorter så känner jag mig nästan illamående. Tror faktiskt att jag inte tål socker. Egentligen. För när jag verkligen skärper mig och inte äter något eller väldigt, väldigt lite under en tid så känner jag mig så himla lätt i kroppen. I kroppen men också i huvudet. Lätt, glad o snabb i tanken. Nu känner jag mig plufsig, seg, trött o låg. Ja som om jag har fått i mig något som inte alls är bra för min kropp.. Så nu sitter jag här och dricker vatten, glas efter glas, som för att skölja ur allt skräp...

måndag 16 januari 2012

Hemma.


Hemma efter en vecka i Luleå. Både skönt o tråkigt. Skönt för att hemma är ju Hemma men tråkigt att vara så långt från min dotter igen. Men jag brukar trösta mig med att vi i alla fall bor i samma land, vet dom som har sina älskade på andra sidan Atlanten... fast det känns som en klen tröst, just nu...

Men jag känner mig också lite som ny, faktiskt. Känner att det verkligen var välbehövligt med lite semester, att komma ifrån jobbet där det varit lite av turbulens sista månaderna. Kom på mig själv, när jag satt på tåget o närmade mig Norrköping, att jag inte tänkt på jobbet en enda gång de senaste dagarna, att hjärnan verkligen haft semester från alla tankar som upptagit den både natt o dag... Det kändes riktigt, riktigt bra, blandat med lyckan att ha "överlevt" flygresan Luleå-Stockholm. Hatar verkligen att flyga.

Och idag kändes det riktigt bra att komma igång igen och saker o ting börjar faktiskt  "trilla på plats". Älskar mitt jobb och är såå glad över alla människor jag får möta och vad jag får vara med om!!

Men det är inte bara hjärnan som vilat i det undersköna o snötäckta Norrbotten, nej hela jag har vilat. Ingen yoga på 6 dagar! Lite abstinens har jag haft, det måste jag medge, men jag tror att det varit lite skönt för kroppen också för jag kände mig så himla stark, fokuserad och mjuk när jag yogade igår. Jaa, som ny, i rygg o höfter, med en kropp som bara gjorde det den längtat efter... Ashtangans stående, sittande och avslutande.

söndag 8 januari 2012

Tanka kraft.

                                           Elof i täten, husse och så Helge som väntar på mig.

Har haft en lugn o skön helg med inte en endaste grej inplanerad, känns riktigt lyxigt. Och vädret har varit promenadvänligt med ett par sköna minusgrader och en hel del solsken.
Bara en liten bit bort från oss har vi skogen där vi går så fort vi hinner. Hundarna älskar det lika mycket som vi och dom springer i pur glädje när vi kommer dit, som om dom helst skulle vilja vara överallt samtidigt.

Själv så tycker jag att det är så enkelt att finna lugnet där, det är som att alla problem plötsligt känns lättare. Axlarna åker ner, ryggen raknar och andningen åker långt ner i magen. Så lätt o enkelt. Ja, det är som om jag är i mitt rätta element, där det är menat att jag ska vara och allt blir självklart. Absolut självklart. Och lätt. Och tryggt. Plötsligt finns det inget att oroa mig för, inget som skrämmer, inget som inte är som det ska. Alla bekymmer och frågor tycks inte så allvarliga längre. Allt blir som det ska. Allt. Allt runt omkring mig ser dött ut, torra grenar, frusna bruna blad, nakna träd... men det lever, jag vet att det lever. Allt är som det ska...

Och jag försöker spara känslan. Inför veckan som kommer. Inför resan till Luleå och begravningen av min systerson. Vet att jag behöver den så väl när alla frågor sköljer över mig och allt bara känns ovisst igen...

onsdag 4 januari 2012

Grönt är skönt.

Numera mixar jag allt grönt jag ser. Nästan. Jag gör iallafall  härliga gröna smoothies varje dag på gröna blad av alla de slag. Och vitsen med att mixa det gröna är att kroppen då kan ta tillvara alla värdefulla näringsämnen som finns inuti bladen och man slipper tugga så stora mängder blad. Dessutom är det gott, särskilt om man blandar i lite frukt som en halv apelsin, en clementin eller kanske lite bär från frysen.
Läser man om bladgrönsaker så tycks alla, som  säger sig vara experter, vara ense om att det är det bästa för påfyllnad av näring o vitaminer av alla de slag. Och det jag särskilt tänker på är att läkaren, när jag gjorde min Ayurvedakonsultation, flera gånger talade om gröna bladgrönsaker som det bästa för kroppen.
Och man kan göra smoothisar på allt möjligt, som Babyspenat, frusen spenat, rucolasallad, blast från rädisor, morötter o rödbetor, alla gröna örter, alla gröna kålväxter mm, mm. Ja allt grönt, det är bara att hälla i blender eller mixer o mixa.

Idag blev det Babyspenat, Rucolasallad och Bladpersilja. En rejäl näve av varje + en skiva färsk ananas + ca 2 dl vatten. Allt i blendern o mixa. Klart. Perfekt som mellanmål eller kanske lunch om man vill "leva lätt" nån dag ibland.

tisdag 3 januari 2012

Cylinda, min vän!

Tänk om man inte hade tvättmaskin! Med alla dessa svettiga yogakläder som fyller vår tvättkorg på några dar. Tycker tvättmaskinen går för jämnan, ändå är vi bara jag o mannen i huset.

Jag tycker det är kul med yogakläder och har en massa ombyten, allt från leopardtights till haremsbyxor och har nog inte köpt några plagg på sportavdelningarna. Jo, nån topp kanske.. Mitt senaste inköp är i vitt, byxa o luvtröja från H&M, som jag har tänkt passar bra till Kundaliniyogalärarutbildningen som jag ska börja i mars. Längtar!!

måndag 2 januari 2012

Piggelin.

Förundras över hur lätt det är att komma ur sängen fast alarmet plingar före sex om mornarna. Och så har det känts nästan varenda morgon hela mörka hösten o vintern. Och särskilt förundrad i morse när jag vänt på dygnet under nyårshelgen... men det gick lika lätt. Måste vara för att jag ska göra nåt jag längtar efter. Ni vet så där lätt som det kan kännas att stiga upp när man ska ut på en resa, när man ska smyga upp för att uppvakta någon eller när man var barn och det äntligen var julafton...
Smyger ner till mitt lilla yogarum och tänder några ljus.

Och jag gör min serie. Suryanamaskara A och B. De stående. De sittande till Navasana och så de avslutande ställningarna. Och sen när jag ligger i Savasana så kommer hundarna smygande och vill ligga intill på varsin sida.
Och efteråt är man som ny, man kan inte börja dagen på ett bättre sätt. Eller som Petri Räisänen skriver i sin bok Kraften bakom yoga "efteråt känner du dig fönyad, pigg och full av ren livskraft och ljus". Jag är beredd att hålla med!!