onsdag 30 november 2011

Ligger i.


Förstår inte var min energi kommer ifrån. Hur lätt som helst kommer jag upp i arla morgonstund fast det är ett kompakt kolmörker utanför fönstret. Och det är som om jag är tidsinställd på 6-snåret för häromkvällen glömde jag att ställa alarmet men vaknade av mig själv 05.58... Ja, då är det väl meningen. Och det är bara att tacka o ta emot för närsomhelst kan det ju bli annorlunda.
Men, jag vet inte riktigt vad det är jag känner i min kropp... Sen ett par, eller några veckor, så är det något jag inte riktigt kan beskriva och som jag inte känner igen. Som ett glatt förväntansfullt pirr, ni vet som när det ska hända nåt kul o spännande, och SAMTIDIGT så känner jag mig så lugn, så grundad och... ja..långsam (!) Låter heltokigt men det är precis så det är.
Och min egen teori till detta fenomen, förutom yogan i sig förstås, är att jag numera mediterar 20 minuter varje dag sedan jag dagligen börjat med kundaliniyogan. Meditationen hör till på ett mer centralt sätt nu än i ashtangayogan, åtminstone för mig. Kanske var det helt enkelt att serien i ashtangan tog mer tid att göra så att jag inte tog mig tid till meditation efteråt när klockan gick o frukost o dusch väntade.
Ja, spännande är det utan tvekan, yogalivet. Och jag kör med Nabhi kriya varannan morgon och Yoga för upplyftande varannan.Och fortsätter så.

söndag 27 november 2011

Julrött. Lite överallt.


Veckorna flyger fram, känns det som. 1:a advent. Redan! Har jobbat idag kl. 11 och kl.18 och fått lite adventsstämmning i kyrkorna med Bereden väg och andra fina psalmer som hör till. Och massor, massor med ljus tända. Så fint o stämningsfullt, speciellt nu ikväll när det var mörkt ute. Och så roligt med mycket folk i bänkarna.
Och timmarna mellan gudstjänsterna har jag gjort lite nytta hemma, bäddat rent i sängarna och tagit fram ljusstakarna. Så nu lyser det så fint i alla fönster så jag blev riktigt lycklig nu ikväll när jag körde in på gården och såg alla ljus. Nu är det bara lite snö som fattas...

fredag 25 november 2011

Favorit(er)


Åh, vilken skattkista kundaliniyogan är. Det finns ju oändligt att upptäcka! Oändligt att ta till sig! Och nu har jag en ny favoritkriya, igen. Nabhi kriya. En riktig, riktig genomkörare för magmusklerna. Jag gillar verkligen när det gränsar mot smärta, när man får ta till alla krafter och hela viljeförrådet för att ta sig igenom. Bl a benlyft i 15 minuter, det blir många, många det...
Nabhi kriya var mitt yogapass igår och när jag satte mig på mattan i morse kände jag att, idag får det nog bli nåt annat så magmusklerna får lite vila... Och jag hittade Yoga för upplyftande i min yogabok. Ett suveränt pass som systematiskt arbetar igenom hela ryggraden. Vilken perfekt kombo va!? Magen ena dagen, ryggen nästa!! Ja, det ska bli min melodi ett tag nu!
Däremot håller jag mig till en och samma meditation, som avslutar mitt pass, och ska så göra i minst fyrtio dagar innan jag byter. Det är en mycket god tanke bakom den idén för det blir en så skön och djup vila direkt när jag sätter mig. Det är som om kroppen är inställd och har längtat...

onsdag 23 november 2011

Tillbaka på banan igen


Börjar äntligen känna igen mig själv. Kände direkt i morse när jag vaknade att min konstiga muskelvärk är på väg att ge sig. Har haft nåt konstigt i kroppen som känts som influensa i musklerna + hemsk huvudvärk, fast ingen förkylning o ingen feber. Och tänk va härlig känslan är när man börjar komma igen, orkar det man vill, kan det man vill.
Och idag har jag yogat, efter några dagars ofrivilligt uppehåll. Mjukt o fint, sakta o skönt. Några solhälsningar, mina Tibetaner o lite till. Och som jag älskar det!! Som om liv o lust kommer tillbaka med bubblande känslor. Tack för mitt liv.Tack för att jag kan yoga. Tack för min kropp. Amen!

söndag 20 november 2011

Söndag. Igen.


Tre dagars ledighet går mot sitt slut. Nyss var det torsdagskväll med loj o skön känsla inför lediga dagar o vips vart det söndagskväll...  Men jag har hunnit med att bara vara och också gjort "nyttiga" saker. Idag har vi varit flitiga; gått långpromenad med hundarna, städat huset, sorterat o sorterat och äntligen fått i ordning i klädkammaren, sålt gammelbilen, gjort matlådor och nu, nu kommer belöningen; bastun är snart varm.
Men först tänkte jag ta en omgång på min crosstrainer som nu står på plats igen. Den brukar jag träna på under vintern när det blir kolmörkt och halkigt ute då det, om sanningen ska fram, inte blir så mycket träning utomhus. Och jag får börja lite lätt känner jag, för jag känner fortfarande av min stela nacke o övre rygg, men det ska bli uuuunderbart att lägga sig i bastun efteråt!!

fredag 18 november 2011

Väntar på imorgon

Fredagskväll. Ligger här på värmedynan. Mätt o belåten av kyckling o rostade grönsaker. Men har ont i nacken. Stel också ut i axlarna o armarna känns nästan svullna o spända. Som om cirkulationen inte fungerar som den ska och så kom förstås huvudvärken... Så det får bli en tidig kväll, hoppas John Blund kommer fort och att det är en Alldeles Ny Dag Imorgon...

söndag 13 november 2011

Sköna söndag


Lat och skön söndagskväll. Ligger mest i soffan och slöläser, lite i inredningstidningar men mest i mina yogaböcker. Läser om och hittar nytt. Eller nygammalt, kan man nog säga.... Känner mig trött men ändå nöjd, ja tillfreds med att känna mig lat. Jag tog sovmorgon i morse och har hoppat över yogan idag, och känner mig fullkomligt nöjd med det. Känner att kroppen också uppskattar vila.
L har eldat i bastun och ber mig följa med, men nej, jag bestämmer för att hoppa över ikväll. Jag ligger kvar här under pläden och kanske gråter en skvätt till "amerikanarna som söker sina rötter" som snart börjar på TV:n...

torsdag 10 november 2011

Sol o energi


Vaknade tidigt av mig själv, innan alarmet plingade. Vilken skön känsla det är att vakna så och känna sig utsövd. Stiger upp alldeles ensam i ett tyst o mörkt hus, inte ens hundarna vill vakna... Och jag gör min yoga. Min egen yogamix som är helt suverän, som ger mig allt jag behöver. Start med solhälsningarna, sen de fem tibetanerna, efter det kamelen och så har jag lagt till Sträckställningen med tre minuters eldandning. Detta pass har jag yogat ett par veckor nu och det är en klar favorit.
Efter frukost satte jag mig vid mitt stora fönster på övervåningen för att förbereda inför jobb på söndag. Men jag känner mig helt tom och omotiverad o vet inte alls var jag ska börja.  Och jag kommer bara så långt att jag sätter på datorn så fastnar blicken på den fantastiska utsikten därute. Blå himmel, solen som fortfarande är i öster och som flödar över nyplöjda åkrar och glödgula träd långt, långt därborta. Och jag bestämmer mig snabbt; jag går ut istället. Går ut i solen som jag längtat såå efter. Klär kvickt på mig och tar mina "båtskor", för lite extra träning, och så går vi. Jag och dom glada hundarna. Går mot solen och tankar, tankar ljus o energi. Vi går våran "långa runda" på små byvägar utan några störande bilar och det är så tyst, så tyst. Bara mina andetag som hörs... Och vi går och går, och tankarna börjar snart flöda. Flödar på som dom vill, lätt och ledigt, utan krav... Och va enkelt det är då, va bra ideér som bara kommer... av sig själv, när man inte anstränger sig.
Efter två timmar är vi hemma igen. Och då är den färdig, därinne i mitt huvud, min predikan till söndag...

söndag 6 november 2011

Hej då Landet

Känner mig lite låg, som vädret ute. Tog sovmorgon idag. För att jag behövde. Ska yoga i skymmningen istället med en massa ljus tända...Vi har varit ute i skärgården och tagit upp den sista båten. Låter som vi har en massa båtar men så är det inte. Vi har tagit upp "skrotbåten", den som vi slänger i tidigt på våren och som får vara kvar i sjön till sen höst. Så nu är det stängt o låst därute. Till våren...

onsdag 2 november 2011

Konsten att vara snäll


Jag har samlat lite på nallar o änglar under några år. Bara för att dom är fina o gulliga, för att dom är bra på att trösta och framför allt för att dom är snälla. Det är så skönt och tryggt att vara omgiven av godhet, på olika sätt, och det kan vi inte få för mycket av. Nu får visserligen dom flesta vila i kartonger som inte blivit uppackade sen vi flyttade in i vårt hus, några har råkat bli hundarnas leksaker men ett par sitter på hyllan o ser snälla ut.
Jag har också blivit allt snällare. Mot mig själv. På många plan. Har inte så höga krav längre. Orkar inte. Vill inte. Har märkt att det funkar i alla fall. Att det duger för andra fast det, i mitt tycke, blir halvbra. Så då får det vara så. Good enough, ni vet.
Jag har också varit snäll mot mig själv under hösten när jag blivit väckt i ottan och kroppen på alla sätt vägrat lyda. Vänt mig om, snurrat in mig i täcket och somnat om. Tänkt att "jag yogar ikväll istället". Fast den här veckan blev det plötsligt så enkelt, den där vintertidstimmen på måndagsmorgonen gjorde susen. Och jag har mixat ihop några favoriter som jag yogat några dagar nu.  Börjat med solhälsningar, 5 st Suryanamaskara A,
5 st Suryanamaskara B. Långsamt, meditativt med låånga andetag... Urstarka armar och jag seglar i mitt andetag på händerna och tårna i Urdhva Mukha Svanasana... Sedan gör jag De 5 Tibetanerna med 21 repetitioner på varje. Känner in, med lugna rörelser och lugna andetag... men med mer o mer glädje, ja nästan en känsla av upprymdhet...  ja, ni som yogar vet precis vad jag menar...  Sen avslutar jag med Ushtrasana, Kamelen, och det är nytt för min kropp. Bakåtböjning. Det hade jag aldrig kunnat för bara några månader sen med min överrörliga ländrygg. Men det går nu tack vare starka Mula bandha och Uddiyana bandha, mag- och rotlås, efter daglig Ashtangayoga i 7 månader... Och det är som om kroppen har längtat efter detta, verkligen längtat efter att böjas bakåt. En ren njutning!!